Image Courtesy of Pixabay.com Photographer

Respect voor Privacy | Stabiel | Compact en Snel | Updates alle Software | Open Source

Linux OS een perfect alternatief!

Door hardware levensverlenging ook nog eens goed voor het milieu!

De smartphone wereld wordt gedomineerd door iPhone en toestellen met het Android besturingssysteem. Op de website Linux OS zal ik het hoofdzakelijk gaan hebben over apparaten met het Android OS. Dit besturingssysteem is Open-source software (OSS) en is ook gebaseerd op de Linux kernel.

Om duidelijk te maken wat privacy eigenlijk is heb ik hieronder een heel kort filmpje bijgevoegd. Na het bekijken van dit filmpje zal het ook duidelijker worden waarom de huidige waanzinnige ontwikkelingen van grove privacy schending ongewenst zijn.


In 2010 kondigde Eben Moglen, Professor of Law at Columbia Law School tijdens een toespraak aan de ontwikkeling van de FreedomBox.
Tijdens deze toespraak maakte hij de volgende opmerking:
Het merendeel van de wereldburgers gebruikt een Smartphone maar ze realiseren zich niet dat ze gewoon rondlopen met een spionage satelliet.

Zelf was ik wel al op de hoogte van het waanzinnige datagraaien via smartphones maar zijn uitspraak "spionage satelliet" heeft mij de inspiratie gegeven om me verder te gaan verdiepen in de smartphone materie.

Alle Big-Tech bedrijven, foute apps en ook bedrijven proberen 24 uur per dag zoveel mogelijk data uit je Smartphone te verzamelen. Deze data kopiëren ze naar een centrale CLOUD (gewoon de computer van iemand anders hoor). Op alle nieuwe Google Android OS smartphones staan apps van Google en de smartphone fabrikant. De apps kan je onderverdelen in 2 groepen, systeem apps en gebruiker apps. Over de systeem apps heb je vrijwel geen controle, ze zijn niet te verwijderen maar soms kan je ze wel uitschakelen. Over de rechten die deze apps hebben heb je ook geen enkele controle.

Wat je zelf kan doen op een Google Android smartphone om datagraaien te beperken is steeds moeilijker aan het worden. Je kan apps waar je niet van weet wat het is uitschakelen en soms is verwijderen ook mogelijk. Installeer alleen apps die je echt nodig hebt en controleer de machtingen. Ontdek je een onbekende app en heb daar vraagtekens bij probeer deze app dan uit te schakelen. Als na enige tijd blijkt dat het uitschakelen geen negatieve invloed heeft op de werking van de smartphone probeer de app dan te verwijderen.

Wil je echt weer de controle krijgen over je eigen smartphone (spionage satelliet) dan is het kritisch omgaan met apps niet echt een effectieve oplossing.
Het enige effectieve is het vervangen van het Google Android OS met een alternatief OS als bijvoorbeeld GrapheneOS, /e/OS, LineageOS.

Het is een langzaam proces maar er zijn al smartphone fabrikanten die toestellen leveren met een alternatief OS. Een Fairphone kan al nieuw geleverd worden met /e/OS.
Ook is het heel vaak mogelijk uw oude smartphone te laten ombouwen.
Op de website van LineageOS staan alle type smartphones die er geschikt voor zijn.

 

GrapheneOS | /e/OS | LineageOS

 

Iedereen wil aan diensten verdienen en dat is heel normaal lijkt mij. Een dienst als een VPN wordt geleverd door honderden bedrijven en veel van die diensten zijn gratis. Voor het leveren van een VPN dienst moet enorm veel geïnvesteerd worden in servers. Een VPN dienst die gratis is kan eigenlijk niet. Je betaalt er altijd voor, met je privacy of een paar euro per maand.

Het product VPN is toch wel een speciaal product, je moet het bedrijf die het verkoopt ook kunnen vertrouwen. Zelf denk ik dat het Zweedse bedrijf MULLVAD een bedrijf is dat je kan vertrouwen.

Wil je veel informatie over privacy dan is de website van MULLVAD een mooi startpunt.

 

Copyright © linuxos.nl
Linux® is een geregistreerd handelsmerk van Linus Torvalds